Heb je dit jaar als goede voornemen om mee te doen aan een sportwedstrijd? Lees dan snel verder. In dit artikel lees je tips voor het trainen voor een sportwedstrijd. Zo zorg je voor een goede voorbereiding!

Stel een doel

De belangrijkste tip is om een concreet doel te hebben. Als je geen doel hebt weet je niet waarvoor je traint. Bepaal voor welke sportwedstrijd je wilt trainen. Kun je kiezen uit verschillende afstanden? Maak hier dan ook een keuze in. Zorg tevens voor een realistisch doel. Als je een beginner bent is de keuze voor een kortere afstand een goed doel. Zo blijf je gemotiveerd tijdens het trainen. Als een doel namelijk te hoog gegrepen is kan je gedemotiveerd raken. Weet je welke sportwedstrijd je wilt doen en welke afstand? Dan kan je als doel stellen in welke tijd je de sportwedstrijd wilt lopen. 

Maak gebruik van een goed trainingsschema

Nu je eenmaal je doel weet kun je een trainingsschema opstellen. Als je een beginner bent is het slim om een trainingsschema te laten maken. Je kunt ook online vele trainingsschema’s vinden. Deze trainingsschema’s zijn echter algemeen en niet aangepast op jou. Een persoonlijk trainingsschema laten maken door een trainer is een beter alternatief. De trainer kan beoordelen wat jouw beginniveau is en belastbaarheid. Als je nog nooit een sportwedstrijd hebt gelopen is het sowieso een goed idee om samen met andere te trainen. Zo kun je van elkaar leren. Veel sportclubs- en scholen organiseren trainingen voor sportwedstrijden. Hier kan je bij aansluiten. Ken je iemand die al vaker een sportwedstrijd heeft gedaan? Vraag dan of je met hem/haar mag meetrainen. Train ook regelmatig, maar niet te veel. Als je elke dag traint kun je namelijk niet goed herstellen. Train tenminste drie keer per week.

Maak gebruik van een smartwatch

Met een smartwatch kan je makkelijk je progressie bijhouden. Zo hoef je niet alles op te schrijven en kun je je volledig focussen op je trainingen. Er zijn verschillende smartwatches te koop met diverse functionaliteiten. Als je alleen je hartslag en energieverbranding wilt bijhouden voldoet een simpele smartwatch. Als je ook je saturatie (zuurstof in bloed) wilt bijhouden moet je kiezen voor een smartwatch met meer functionaliteiten. Er is altijd wel een smartwatch die past bij jouw behoeftes. Er is daarnaast een groot aanbod van smartwatchbanden. Zo kun je een smartwatchband kiezen die past bij jouw smaak. Let wel op dat je het juiste merk smartwatchband koopt. Zo passen Huawei bandjes bijvoorbeeld niet op een Samsung smartwatch. 

Daarnaast helpt het om je voeding aan te passen. Hierdoor kan je namelijk sneller herstellen. Eet bijvoorbeeld na je training meer eiwitten door het eten van een bakje kwark.